נשים בהיריון זקוקות לכמות גבוהה של ברזל כדי לתמוך בהתפתחות העובר ולשמור על בריאותן. ברזל הוא מינרל חיוני בעל תפקיד מרכזי ביצירת תאי דם אדומים, בתפקוד תקין של מערכת החיסון ובהתפתחות המוח של התינוק. לכן, חשוב מאוד להקפיד על צריכה מספקת של ברזל לאורך ההיריון.
החשיבות של נטילת תוספי ברזל במהלך ההיריון
מחסור בברזל במהלך ההיריון עלול להוביל למגוון בעיות בריאותיות הן לאם והן לעובר. אנמיה, כתוצאה ממחסור בברזל, שכיחה בקרב נשים בהיריון ועלולה לגרום לעייפות כרונית, לחולשה, לסחרחורות ואף לפגוע בהתפתחות העובר. הוכח כי מחסור בברזל בהיריון מעלה את הסיכון ללידה מוקדמת, למשקל לידה נמוך ולפגיעה בהתפתחות המוחית והקוגניטיבית של התינוק.
לכן, צריכה מספקת של ברזל היא קריטית עבור בריאות האם והתינוק. נשים בהיריון צריכות להקפיד על תזונה מאוזנת העשירה במזונות המכילים ברזל, כגון בשר אדום רזה, עוף, דגים, קטניות, ירקות עליים ירוקים, פירות יבשים ודגנים מועשרים. נוסף על כך, מרבית הנשים ההרות זקוקות לתוספי ברזל על מנת לעמוד בדרישות הגוברות של הגוף.
ארגוני בריאות מובילים בעולם, כמו ארגון הבריאות העולמי והמכון הלאומי לבריאות בארה"ב, ממליצים לנשים בהיריון לצרוך מינון יומי של 30-60 מ"ג ברזל בתוספים. ההמלצה המדויקת משתנה בין המדינות והיא תלויה בגורמים כמו הרגלי התזונה, רמות הברזל לפני ההיריון וגורמי סיכון אישיים. מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל כדי לקבל הנחיות מותאמות אישית.
יש להקפיד על נטילה סדירה של תוספי הברזל לאורך כל ההיריון ובמינון הנכון. חשוב שלא לעבור את המינון המומלץ, כיוון שעודף ברזל עלול לגרום לתופעות לוואי כמו כאבי בטן, עצירות או שלשולים. מומלץ ליטול את הברזל עם ויטמין C (למשל מיץ תפוזים) על מנת להגביר את הספיגה שלו במערכת העיכול.
כיצד לבחור את תוסף הברזל המתאים?
אם אנחנו מתלבטות מלא בזמן בבחירת מתנה מהרגע להרגע, אין ספק שאנחנו צריכות להשקיע מחשבה ובדיקה לפני שאנחנו קונות תוספי ברזל לתקופה של ההיריון. מהסיבה הזאת חשוב להכיר את סוגי תוספי הברזל הזמינים בשוק:
קיימים מספר סוגים של תוספי ברזל בשוק, כל אחד עם יתרונות וחסרונות משלו. הנפוצים ביותר הם ברזל גלוקונט, ברזל פומרט וברזל ביסגליצינט. ברזל גלוקונט נחשב לצורה הזמינה ביותר של ברזל מבחינת ספיגה, אך הוא עלול לגרום יותר תופעות לוואי במערכת העיכול. ברזל פומרט וברזל ביסגליצינט נוטים לגרום פחות תופעות לוואי, אך הספיגה שלהם במערכת עלולה להיות מעט נמוכה יותר.
ניתן למצוא תוספי ברזל בשיטות צריכה שונות, כמו טבליות, כמוסות, סירופ או טיפות. חשוב לבחור בצורה הנוחה והקלה ביותר לשימוש עבורכם, כדי להקפיד על נטילה סדירה לאורך זמן. ישנם גם תוספים המשלבים ברזל עם רכיבים חיוניים אחרים כמו חומצה פולית, ויטמין B12, אבץ ועוד.
שיקולים חשובים בבחירת תוסף ברזל להיריון
בבחירת תוסף ברזל בהיריון, יש להביא בחשבון את הגורמים הבאים:
- התייעצות עם רופא – חשוב לקבל המלצה מרופא הנשים לגבי המינון והסוג המתאים עבורכן, בהתאם לצרכים האישיים.
- ספיגה וזמינות ביולוגית – בחרו בתוסף עם ספיגה גבוהה, כמו ברזל גלוקונט או ביסגליצינט.
- מינון – הקפידו על המינון היומי המומלץ של 30-60 מ"ג ברזל, אלא אם כן הומלץ אחרת על ידי הרופא.
- רכיבים נוספים – שקלו תוספי ברזל המכילים גם רכיבים חיוניים אחרים להיריון כמו חומצה פולית וויטמין B12.
- איכות ובטיחות – בחרו תוספים מחברות מוכרות ואמינות, עם תווי תקן של GMP ו-NSF לאבטחת איכות.
רכישת תוספי ברזל באיכות גבוהה תסייע לכן לעמוד בצריכה המומלצת לאורך ההיריון ולתמוך בבריאותכן ובבריאות התינוק. כמו בכל תוסף תזונה, הקפידו על מינון והתייעצו עם רופא במקרה של תופעות לוואי.
מזונות עשירים בברזל מומלצים לנשים בהיריון
בנוסף לנטילת תוספי ברזל, חשוב לכלול בתזונה היומית מזונות עשירים בברזל. להלן כמה אפשרויות מצוינות:
- בשר בקר, עוף והודו – בשר אדום, עוף רגיל ועוף הודו הם מקורות מצוינים לברזל מן החי, שנספג ביעילות במערכת העיכול.
- דגים – סלמון, טונה וסרדינים הם אופציות עשירות בברזל.
- קטניות – עדשים, שעועית, חומוס ואפונה הם מקורות מצוינים לברזל מהצומח.
- ירקות עליים ירוקים – תרד, קייל, מנגולד ועלי סלק מכילים רמות גבוהות של ברזל מן הצומח.
- טופו ופירות יבשים – טופו מועשר, צימוקים, משמשים ושזיפים מיובשים מהווים גם הם מקורות טובים לברזל.
- דגנים ופסטה מועשרים – רבים ממוצרי הדגנים והפסטה בשוק מועשרים בברזל ומהווים מקור זמין.
שילוב של מזונות אלו בתפריט היומי, לצד ויטמין C שמגביר את ספיגת הברזל, יכול לסייע משמעותית בהשגת הכמות המומלצת של ברזל. עם זאת, רוב הנשים עדיין יזדקקו לתוספים כדי לעמוד בדרישות הגוברות של ההיריון. מומלץ לשוחח עם הרופא או התזונאי שלכן כדי לקבל תוכנית תזונתית מותאמת אישית.
לסיכום
נטילת תוספי ברזל ושמירה על תזונה עשירה בברזל במהלך ההיריון היא השקעה קריטית בבריאות האם והעובר. בעזרת התייעצות עם גורם רפואי, בחירה מושכלת של תוספים ותזונה מגוונת, כל אישה יכולה לדאוג שהיא צורכת די ברזל כדי לתמוך בהתפתחות התקינה של התינוק ולשמור על הבריאות והאנרגיה לאורך כל תשעת החודשים של ההיריון.
המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.