פתרונות מחשוב בענן: כיום אף ארגון לא יעבוד בלעדיו

בעולם המחשוב יש לא מעט מונחים מסתוריים. אחד מהם הוא בוודאי "מחשוב ענן”. המונח איננו חדש – הוא קיים בשטח כבר כמה שנים ונכנס לשימוש בעסקים יותר ויותר. מדוע? מה כל כך אטרקטיבי בו? מה בכלל המשמעות של המונח המוזר הזה? למה עסקים ובמיוחד עסקים גדולים זקוקים לפתרונות מסוג זה ומה היתרון בכך עבורם? אכן, מחשוב הענן מעלה שאלות רבות. בסקירה הבאה, נענה עליהן ונרחיב במידע מעניין נוסף.

מה זה מחשוב ענן?

המחשוב בעסקים מבוסס כרגיל על מערך מורכב למדי של חומרה פלוס תוכנה. ניקח לדוגמה עסק מקומי ממוצע בגודל בינוני. יהיו בו כמה וכמה מחשבים אישיים עבור העובדים, לצד שרת מרכזי או כמה שרתים כאלה וכנראה גם מחשבים ניידים וסמארטפונים של עובדים. המחשוב יכלול גם ציוד היקפי כגון מדפסות, סורקים ומכשירי פקס. כל אלה יחוברו זה לזה באמצעות רשת מקומית (LAN) ואולי גם רשת אלחוטית אשר מבוססת עליה. אוסף רחב של תוכנות יופעל על גבי מכשירים אלה ויאפשר לעסק לתפקד היטב. הרעיון של מחשוב ענן הוא פתרון חדשני, אשר לוקח את כל זה לכיוון שונה לחלוטין: שימו בצד את רוב התוכנות ואפילו חלק מהשרתים. במקום זה, השתמשו בשירותים שמוצעים לכם מרחוק, דרך רשת האינטרנט, אצל ספקי "שירותי ענן". אם למשל היה לכם עד כה צורך בנפחי אחסון גדולים למדי וגדלים בהתמדה, סביר שהיה צורך מתמיד להוסיף מדיות אחסון וכמובן לנהל אחסון זה, לגבות אותו, להגן עליו וכדומה. במקום זאת, מתחברים לשירות ענן לאחסון ולגיבוי ושם יכולים להשתמש בנפח אחסון בלתי מוגבל, בעלות חודשית נוחה. את החומרה שעליה ימוקם המידע המאוחסן, ינהל עבורכם ספק השרות מאחורי הקלעים. זהו ההיבט הטכני הבסיסי, של רעיון מחשוב הענן.

מדוע זה חשוב?

מחשוב ענן מספק יתרונות רבים ומשמעותיים מאוד, אשר בולטים בהם במיוחד היתרונות הבאים:

 

 

  • חסכון כספי – במקום בעלות על ציוד מחשוב פנימי בעסק, שכירה של שימוש בציוד שנמצא אצל הספק המרוחק.
  • גמישות – יכולת לשכור במהירות שירותים כאלה ולהרחיב בקלות את היקף השימוש בהם. ישנם עסקים שפעילותם משתנה מאוד בתקופות שונות. למשל בחגים. במקרים כאלה, גמישות זו שימושית מאוד.
  • מיקור חוץ איכותי – שירותי ענן מעבירים חלק מניהול המחשוב בפועל לגורם חיצוני. אם מדובר בגורם מומחה ואיכותי, הדבר עשוי לספק פתרון איכותי מאוד, בעלות זולה. אם ישנו למשל צורך באחסון מידע רגיש באופן מאובטח מאוד, גישה אחת, היא לשמור אותו בתוך העסק ולהיעזר במומחי אבטחה בכדי להגן עליו. אך גישה אחרת, היא לשמור אותו בשירות אחסון בענן, אצל ספק ברמה גבוהה מהיבט האבטחה. כך אתגר האבטחה נפתר גם היטב וגם בזול.
  • המשכיות עסקית – שירותי ענן גם תורמים להמשכיות העסקית במקרי כשל. זאת, על בסיס גישת "הפרד ומשול". במקום שכל המחשוב יהיה מרוכז בתוך העסק ולכן גם יהיה פגיע לכל כשל מקומי או אסון טבע מקומי וכדומה, חלקו יהיה "בענן". הוא גם יהיה נגיש מכל מקום ולא רק מתוך העסק.

מי זקוק לכך?

שירותי ענן מתאים עקרונית לכל סוג וגודל של עסק. הגמישות שלהם, מאפשרת לשלב זאת בפעילות של כל עסק, בהיקף שירותים שמתאים לו ועם סוגי השירותים המתאימים ביותר. ניתן בהחלט לשלב שירותים פנימיים בעסק ושירותי ענן וכך למעשה עושים בפועל, ברוב המקרים. עסקים גדולים ימצאו, שנטל המחשוב עבורם כבד במיוחד. ההוצאות עליו רבות מאוד והן הולכות וגדלות, ככל שהעסק ממשיך לצמוח. למעשה, עסק כזה, נדרש לרוב להחזיק באגף מחשוב לא קטן, עם כמה וכמה עובדים ומנהל מחשוב. אלה ינהלו ציוד מחשוב רב ואולי גם חדר מחשבים או דאטה סנטר. שירותי ענן פותחים פתח, לצמצום ניכר של היקף העובדים והעבודה שדרושים בהקשר זה.

לסיכום

לכל עסק כדאי כיום להכיר היטב את נושא שירותי הענן. התועלות מכך, פשוט גדולות מדי מכדי שלא לעשות זאת.

נגישות