התפרצויות זעם וטיקים בלתי נשלטים: האם יש טיפול לתסמונת טורט?

גם אם מעולם לא שמעתם על תסמונת טורט, יש סיכוי טוב שלפחות פעם אחת בחייכם נתקלתם באדם הלוקה בתסמונת זו, וזאת מפני שמדובר בתסמונת לא נדירה במיוחד שמופיעה בעד כ-1% מכלל האוכלוסייה. אבל מהי התסמונת הזו, כיצד היא מתבטאת ומה דרכי הטיפול המקובלות בה? במאמר שלפניכם ריכזנו עבורכם את כל המידע על תסמונת טורט.

מהי תסמונת טורט?

תסמונת טורט היא הפרעה נוירולוגית התפתחותית שמתחילה, בדרך כלל, בשלבי הילדות. היא תוארה לראשונה בשנת 1885 על ידי נוירולוג צרפתי שמשמו נגזר שמה של התסמונת. התסמונת מתבטאת בקיומם של טיקים מוטורים ולפחות טיק ווקאלי אחד, אולם חשוב לציין כי לא כל טיק מצביע בהכרח על תסמונת טורט ויש לעבור תהליך אבחון. התסמונת אינה משפיעה על תוחלת החיים או על האינטליגנציה של הלוקים בה, וחומרתה של התסמונת משתנה מאדם לאדם עד כדי כך שישנם מקרים קלים שאינם מגיעים לידי אבחנה כלל. מידע על תסמונת טורט תוכלו לקרוא בפורטל טיפולים ישראל, פורטל מידע המופעל ע"י מכון 'חיבורים' המציע טיפולים פסיכולוגיים מסוגים שונים ע"י מטפלים מהשורה הראשונה בארץ.

אילו סוגי טיקים קיימים?

המאפיין המרכזי של תסמונת טורט הוא הופעת טיקים. טיקים מוגדרים כתנועות מהירות, חזרתיות ובלתי רצוניות שאחריהם בדרך כלל יש תחושת הקלה, וניתן לחלק את הטיקים לפי סוגים או לפי דרגת מורכבותם. סוג אחד של טיקים הוא טיקים מוטוריים, שבאים לידי ביטוי בתנועות גוף קצרות ופתאומיות, כמו מצמוצים, זריקת ראש לאחור, משיכת כתפיים ועוד. טיקים מוטוריים מורכבים יותר לרוב יתחילו באזור אחד של הגוף ויתפשטו לאזור אחר, כמו הליכה מוזרה, בעיטה או קפיצה ללא מטרה.

סוג נוסף של טיקים הוא טיקים קוליים. טיקים אלה פחות שכיחים בילדים, והם מערבים את שרירי הנשימה, את מיתרי הקול ואת חלל הפה. הטיקים הקוליים הפשוטים יכולים להתבטא בנהימות, כחכוח בגרון, שיעול וכדומה. הטיקים הקוליים המורכבים יותר עשויים להתבטא בהשמעת הברות, בין אם כקללות ובין אם כחזרה על ביטויים או מילים. ישנן מספר סברות למקור הטיקים, אולם הסיבה להיווצרותם אינה ברורה לחלוטין.

 

 

אילו עוד הפרעות נלוות לתסמונת טורט?

לעתים קרובות, לתסמונת טורט יש עוד כמה מצבים נלווים שאיתם יש להתמודד פרט לטיקים. למעשה, כמעט 86% מהלוקים בתסמונת טורט יאובחנו בהפרעה פסיכיאטרית נוספת במהלך החיים. תחלואה נלווית שכיחה לתסמונת יכולה להיות בעיה בוויסות הרגשי, הפרעות קשב וריכוז, הפרעה טורדנית כפייתית, הפרעת חרדה, דיכאון, הפרעות שינה ולקויות למידה או דיבור ועוד.

איך מטפלים בתסמונת טורט?

יש דרכים רבות להתמודד עם תסמונת טורט ואופי הטיפול תלוי במגבלה התפקודית של כל מטופל. משום שלרוב תהיינה הפרעות נלוות לתסמונת, חשוב לשלב את הטיפול בתסמונת יחד עם טיפול בהפרעות שמלוות אותה. השיטה המרכזית לטיפול בתסמונת טורט היא על ידי טיפולים התנהגותיים, שניתנים לרוב על ידי פסיכולוגים ומטפלים נוספים מתחום בריאות הנפש. אחד הטיפולים הבולטים שאף נמצא יעיל בטיפול בטיקים הוא טיפול ה-CBT, שמתמקד בהתגברות על דפוסי מחשבה שליליים והוכח כיעיל לטווח הארוך. כמו כן, ניתן לשלב גם טיפול תרופתי להקלה על תסמיני התסמונת לפי צורכו של המטופל. עם זאת, חשוב לזכור כי מדובר בתסמונת שרבים מהלוקים בה מצליחים להתמודד איתה בצורה מיטבית ולנהל אורח חיים תקין הכולל חיי חברה, עבודה, זוגיות והורות מאושרים, במיוחד בזכות טיפול נכון ומותאם.

סיכום

לסיכום, תסמונת טורט היא תופעה הגורמת לטיקים משונים ובלתי נשלטים, שמלווה לרוב בהפרעות התנהגותיות נוספות כמו חרדה, דיכאון, הפרעות קשר וריכוז ועוד.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות