לא יכולים להתאפק: הכול על בריחת שתן בגיל מבוגר

אם אתם סובלים מבריחת שתן, כדאי שתדעו שאתם ממש לא לבד – עשרות אלפי גברים ונשים סובלים וסובלות מדי שנה מבריחת שתן. הסובלים מהתופעה יוכלו להעיד שמדובר בתופעה לא נעימה בכלל שגורמת למבוכה רבה ולירידה ניכרת באיכות החיים. עם זאת, חשוב להבין למה ואיך בריחות שתן נגרמות, וכיצד ניתן לטפל בבעיה ובסימפטומים שלה במטרה לשפר את איכות החיים ואת ההרגשה הכללית. לשם כך, ריכזנו עבורכם את המידע החשוב אודות בריחת שתן בגיל מבוגר.

מהי בריחת שתן?

בריחת שתן, או דליפת שתן, היא היעדר היכולת לשלוט על שלפוחית השתן, מה שמוביל לאובדן שתן בלתי רצוני. מדובר בתופעה שכיחה יחסית הנגרמת מסיבות שונות והיקף התופעה משתנה מאדם לאדם, אולם גם מקרה של דליפת טיפות בודדות אחת לשבוע עלולה להוביל לתחושת אי-נוחות רצינית. השוק רווי במוצרים לטיפול בבעיה, כמו תחבושות סופגות או חיתולים למבוגרים שמעניקים טיפול סימפטומטי, אולם אם אתם סובלים מבריחת שתן, כדאי להבין מה הסיבות לכך במטרה להבין מה ניתן לעשות כדי למנוע מהתופעה לקרות.

בריחת שתן – איך זה קורה?

מתן שתן תקין מתרחש כשאנחנו מרפים באופן יזום את רצפת האגן והשופכה תוך כדי התכווצויות של שריר שלפוחית השתן, מה שמוביל להתרוקנות השלפוחית. כאשר יש פגיעה כלשהי במערכת השתן, המנגנונים הפנימיים שתורמים לסגירת השופכה עלולים להינזק, ותפקוד לקוי של מנגנונים אלה מובילים לבריחת שתן או לדליפת שתן בזמן מאמץ. הסיבות לבריחת שתן משתנות בין גברים לנשים עקב ההבדלים הפיזיולוגיים בין שני המינים.

 

 

בריחת שתן בנשים

כשליש מהנשים מעל גיל 40 סובלות מבריחת שתן לפחות פעם בשבוע, וחלקן אף סובלות מבריחת שתן קבועה הגורמת לפגיעה דרמטית באיכות חייהן. בין הסיבות שניתן למנות לבריחת שתן אצל נשים, הוא היריון ולידה וגינלית. בלידה וגינלית, נמתחים סיבי השרירים והרקמות התומכות ברצפת האגן, מה שעלול להחליש את המערכת כולה ולהוביל לבריחת שתן. גורמים נוספים לתופעה הם גורמים גנטיים (איכות רקמת החיבור שתומכת בשלפוחית השתן ובשופכה), השמנת יתר, גיל, עישון ושיעול כרוני.

בריחת שתן בגברים

נשים אומנם נמצאות בסבירות גבוהה יותר לסבול מבריחת שתן לעומת גברים, אך גם גברים סובלים מבריחת שתן, ויש לא מעט סיבות לכך. לדוגמה, ערמונית נפוחה היא אחת הסיבות הנפוצות לבריחת שתן בקרב גברים, וזאת משום שהערמונית גדלה עם הגיל וכתוצאה מכך, היא לוחצת על השופכה. כמו כן, בריחת שתן עשויה להיות סימפטום של מחלות הקשורות בדרך זו או אחרת למערכת העצבים, כמו פרקינסון, דמנציה, טרשת נפוצה וסכרת.

מה ניתן לעשות כדי להתמודד עם התופעה?

אם אתם סובלים מבריחת שתן, הצעד הראשון והחשוב ביותר הוא לגשת לרופא, גם כדי לאשש את האבחנה וגם כדי שתוכלו להבין יחד איתו מה ניתן לעשות כדי לשפר את המצב, בהתאם לדרגת הדליפה ולהערכת הגורמים לבריחת השתן. באופן כללי, אפשר לנסות להימנע מבריחות שתן באמצעות שינוי של אורח החיים הנוכחי שלכם לאורח חיים בריא יותר, על ידי הפחתת הצריכה של הקפאין, הפסקת עישון והורדה במשקל. כמו כן, תוכלו להיעזר בפיזיותרפיה של שרירי רצפת האגן, משום שחיזוק שרירים אלה עשויים להביא לשיפור בתפקוד מערכת השתן כולה.

סיכום

לסיכום, על אף שמדובר בתופעה לא נעימה, חשוב שתדעו שאתם לא לבד ואנשים רבים סובלים מהתופעה ברמה כזו או אחרת. עם זאת, השוק מציע מגוון פתרונות לסימפטומים של הבעיה והתייעצות עם רופא מוסמך והישמעות להנחייתו יכולה אף להביא לפתרון מלא שלה.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

נגישות